Če se luksus začne že pri vsak 1000 eurov …kak izraz pa imamo potem za te, ki presegajo 10.ooo eurov? Tu je sedaj dilema konstance?

Pri revščini je po mojem začetek problema pri vsak 500 evrov z dvema otrokoma. Tukaj si dokaj omejen …saj za današnji model standarda.
Problem je, ker bi morali živeti preventivno zavarovani …dodatno za zdravje, požar, nesreče, invalidnost. Tega nam tudi pri vsak 700eur ni možno plačevat, kar je za Evropske standarde absurdno. Namreč danes lahko krasno živiš, ko si jutri revež, če ti vse pogori, ali si hud invalid …da ne omenjam še neurja, poplave in druge naravne nesreče. Za vse to bi pa morala dva služiti najmanj vsak 1200 evrov, da bi se počutili varno in brezskrbno..?


…S tem, da smo z malo plačo tudi razvrednoteni v primerih odškodninskih zahtev od zavarovalnic v primeru krivde drugega povzročitelja invalidnosti in skrti.Tudi tu te ocenjujejo po statusu tvoje plače in službe.

Te se še vedno isplačujejo, kot drobiž, ko za duševne bolečine skoraj nič?

Ni mi prijetno, če bi živel v družbi, ko eni nimajo za jest, ko si sam lahko mal več privoščim. Vedno me je bilo sram, če bi izgledalo da bogatelno izstopam iz povprečja in to je tudi razlog, da nikoli nisem kupil nov avto ali motor čeprav bi s kreditom lahko neglede na ceno.


Sem za … da imamo vsi standart vreden človeka in spoštovanja do sebe, da te ni sram živeti in ni potrebno prosjačiti ali gleati drugega prosjačiti.

Kot otrok smo bili reveži in od nas še večji.

Nikoli ne bom pozabil, da sem se skrival in jedel za malico kruh namazan s svinjsko mastjo in gor sladkor.Skrival sem se od boljših malic sošolcev otrok in od drugih, ki so imeli samo jabolko, suhe hruške …ali nič.

Se starejši spominjate izmenjave paketov v osnovni šoli. Ko so eni dali krompir v paket ali …enkrat sem dobil premog. Menjave so bile anomimne in se spomnim mamine nervoze, ker ni imela kaj noter dat. Pekla je svoje kekse in jokala, čeprav je delala najboljše kekse na svetu. Ker nas je bilo pet …so jo ti dnevi ubijali.

Nikoli nismo pustili niti skorje kruha, da se odvrže in če smo dobili jabolko( redko) smo jo pojedli s peclem vred.Še danes jem jabolke tako.

Nikoli, nikoli nisem pozabil tiste čase, za katere eni pravite, da so bili čudoviti …ja po 70 letu pa res…

Ravno zato ne maram okoli sebe revežev, ki bi mi zavidali, ker me je sram, kajti sram nas je lahko, če smo previligirani in imamo službo …dohodek, ker je to že božji dar, ko drugi ne bodo mogli delat četudi bodo hoteli in še kako želeli.

Bom rekel le da je vsaka interpretacija revščine tudi selektivno subjektivna …na katero stran te pač porine življenje.
Sicer afirmacije si pripisujemo svoji inteligenci, kipa je po moje že  predvsem prirojena ( karma) in dana vsakemu drugače..?

Ravno zato ker je vsaka revščina  subjektivno gledana je sama njena realnost ravno zato vprašljiva.So pa osnovni faktorji za revščino kot so; hrana,toplota, oblačila, bivanje. Te štiri elemente moraš imeti, ki pa v najožjem smislu nanesejo saj 600 evrov, če si prostorsko stišan na osnovno kvadraturo bivanja …na posameznika.
Kdor priporoča nižje od tega je zlonameren in ahuman!


Namreč neimetje teh štirih faktorjev je že smrtno nevarno, ker je njihovo nasprotje …hrana-lakota, toplota- mraz, oblačila-mraz, bivanje-mraz in posledično bolezni- smrt…

Seveda je še psihološki faktor, ki tudi ubijajo … le da te nihče ne upošteva…

 • Share/Bookmark


4 odgovorov v “Kje je meja revščine in kje se začne meja bogatele?..”

 1.   noah pravi:

  Kos kruha namazanega z mastjo in posutega s cukrom je bil takrat zakon :lol: samo med divjanjem po dvorišču ti ni smel pasti z rok,ker je potem škrtalo pod zobmi :lol:

 2.   enpassant pravi:

  …Noah ..se spomneš tudi česna na masti… pa bučno olje in česen, kafe pa kruh( frankova kava ) zjutraj in za večerjo. Najbolj so mi ostali v spominu goli makaroni, prav tako cukrani in žganci z mlekom. Krompirja pa sploh ne jem več, ker sem se ga kot otrok spreobjedel. Mesa nisem videl do 17 leta, pa pravijo da ga otrok mora uživati če ne mu možgani ne delajo :D :D Skratka do 65 leta je bila beda in danes je v primerjavi s takrat razsipanje s hrano in vsem, ker sem nosil kot otrok …sestrine štrupankle z odrezano lukno za lulat. Pojam nimajo danes kaj je revež.

 3.   noah pravi:

  Imam podobne izkušnje vendar se kot otrok nikoli nisem počutil revež,otroške igre so premagale lakoto,pomanjkanje,strah… Otroci iz premožnejših družin so prosili,če se lahko igrajo z nami “reveži”.Pomanjkanje bolj čutim danes,ko ne morem več delati ,se preživljati in sem vsem odveč,največ državi :lol:

 4.   enpassant pravi:

  …ja Noah … vsako obdobje nekaj prinese in nekaj dnese, kot zdravilo, ki ima vsako stranske učinke. Svet tak kot je bil in je sedaj… se garant podira, kaj sledi ni težko napovedat …kolaps in borba za preživetje subjektivno in klasične revolucije mas, ki ne pridejo več v poštev.!?? …najbolje da si rečeš -So Wath :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !