…v Nemčiji s 3000 prebivalci so storili nekaj, kar bi moral posnemat ves svet. Vso mesto je na foto sončne celice ki pretvarjajo energijo v elektriko in s tem ogrevajo stanovanja, vodo. se pravi na vsaki stavbi, kot tudi na vrtcih, šolah, bolnici… Imajo 28 veternic visokih 100 metrov, ki proizvajajo več elektrike, kot jo sploh rabijo, tako da prodajajo 40% -ten pesežek za 80.ooo evrov letno čistega dobička, ki si ga lepo po potrebi v korist mesta porazdelijo. Pa ne  samo to  …mestni promet je na  bio gorivne avtobuse, ki z vodo onesnažujejo zrak, dočim se sam promet tudi razvija le  s električnimi vozili, kajti drugi niso niti dovoljeni in se nahajajo v gražah izven mesta.

Mesto je prijazno brez motečega hrupa.Ne razumem pri nas v neki debati omembe, da veternice zavirajo in ogrožajo ptice in njihov razvoj? …kako le, če se te ogromne veternice sučejo čisto nedolžno počasi, da jih lahko le namerno zadeneš??

Všeč mi je tak razvoj, kateremu bi dal čas tudi v našem okolju. Dosti je te hrupne svinjarije, ki jo v našo korist proizvajajo naši proizvodi. Morali bi prepovedati nove gradnje brez sončnih celic, kot tudi spodbujati vse proizvode brez škodljivih izpuhov in počasi zapreti vse elektrarne.

Mesto se nahaja celo v vzhodni Nemčiji in so prehiteli svojo sestro, ki je prej vedno dominirala. Dobili so tudi veliko subvencij od Evropske unije za svoja prizadevanja, kar bi mi tudi, če bi začeli s svojimi projekti v to smer, ko tako radi povdarjamo, da nam je do naše lepe dežele?

Zelo mi je žal, ker se ne spominjam več imena tega malega mesta, ki je komaj preraslo večjo vas …nam je pa, kot tudi  celem  svetu za vzgled…

…Če je kdo gledal ta dokumentarec ga prosim če ga posreduje..?

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !