Pleme Huli živi v dolini Tari (Southern Highlands Povince) in ima okoli 70.000 pripadnikov razdeljenih v nekaj sto družinskih klanov.

Za štiri mesece ju … Francoska Tv ekipa povabi in pelje v Francijo na ogled, kako mi živimo, po obisku pri njih, ki itak že leta turistično sodelujejo z agencijo in si lahko nekaj dni pri njih kot gost, da ti razkažejo svojo kulturo.Prvič pa je nekdo od njih videl našo digitalno civilizacijo…

Peljali so ju povsod po restavracijah, učili voziti avto in lahko rečem da sta poglavarja, (tudi sorodnika) imela nenehno odprta usta. Marsikaj jima ni šlo v glavo in zanimivo, kako sta najbolj skrajne odvratnosti sprejemala strpno in se celo zabavala. Tudi poskusila sta vse naše luksuzne pripomočke.
3 ure zanimive oddaje in razumnih pripomb po našem videnju dveh nepismenih in iz našega kota gledanja skrajno primitivnih oseb.Čudita se da živimo skupaj z ženskami in to v eni sami hiši toliko ljudi (bloki), kot ne razumejo, da ob toliko vsega v trgovini in na tržnici eni ležijo na klopeh v parku umazani in lačni.
Pri njih nihče ne sme biti lačen in vse delijo.
Njune besede še kako zadenejo in sem se ob njiju počutil, kot bedak.
Z hriba gledajo na veliko mesto in mož s palčko skozi nos vpraša; …” Kakšen smisel je uničiti vso lepoto narave, podreti drevesa in pregnati ptice, živali da je vse v pozidano s tem trdim blatom in osvetljeno v nebo, če je ponoči potrebna tema za spanje in počitek…

V mestu so bile demonstracije in policija pretepa demostrante. Poglavarja vprašata policaje če so ti tepeni Francozi, policaji potrdijo …potem vprašata policaje, če so oni tudi Francozi? ..tudi potrdijo …” Ja zakaj pa potem svoje pretepate” … jih spet začudeno vprašata …in policaji so bili na to vprašanje še bolj frapirani. Zagovarjali so se da so različni politični interesi in si pač ne dajo dopovedati.

Nista razumela da isti rod nima istih interesov??

Ne razumeta, da moraš plačati nekaj, kar samo raste samo zato, ker je nekdo to nabiral? Ne razumeta, da se toliko učiš potem pa še bolj delaš in hodiš zvečer utrujen domov ne da bi imel voljo pogovarjati se in plesati? Po njihovem si izobražen še bolj neumen.Če kaj ne veš vptašaj poglvarja ali starca, ki je vse doživel…

Pri nas ga pa ti še bolj grabijo in lomijo ( Z idar )

Skratka, čeprav navdušena … jima marsikaj ni šlo v glavo… predvsem naš odnos med nami. Tudi med njimi so eni bogatejši, nihče pa nima toliko, da bi zato drugi bil lačen in je pripravljen vedno deliti, če je kriza.Nasploh nas jeprikazal še večje bedake kot smo in pokazala sta več razuma kot ga zmore katerikoli z dokotorati pri nas.

Verjameta tudi, da vse to počnemo da ugodimo ženskam, ki to izkoriščajo in nas peljejo v pogubo. Namreč pri njih so strogo ločeni moški od žensk in otrok odide pri 6 letih od, matere in se preseli v moške koče, ko dekle ostane pri materi do poroke.

Seveda se bomo branili (sploh ženske) da so to primitivci, ki zatirajo enakost in ne vedo kaj je demokracija ..?

Že…že …le zemlji je jažje z njiho logiko in svet bi po njihovem dlje trajal, mar ne ??
Mi bomo še njihovega uničili s vojim onesnaževanjem in iztrebljanjem, ko oni živijo z naravo v simbiozi…

Bili so tudi na farmah svinj in ne razumejo da tako omejimo živali, in pravijo da so te zaprte živali bolne in da mi jimo njihovo bolezen??

Ja polna sta nepismenega razuma in logike, polna modrosti.

Bila sta tudi v parlamentu in dejala, da je samo govorjenje, ki ga spominja na njih posvet starešin…

Bereš njihovo kulturo in so čudni, ko jih pa vidiš z njihovo v naši kulturi se pa ob njunih komentarjih resnično lahko počutimo slabši in bolj primitivni že debili…

 • Share/Bookmark


5 odgovorov v “Poglavarja iz plemena Huli na obisku v Franciji…”

 1.   enpassant pravi:

  Takole mi zjebe napisano…brez odstavkov in še pisavo mi spreminja.Se oproščam, ker Siol ne reagira…
  LP

 2.   snakekan pravi:

  Stvari niso črno-bele. Mogoče imajo oni res bolj naravi in ljudem prijazno družbo, vendar pa nimajo tehnologije in vedenja (znanja), kot ga imamo mi. Seveda je tuki bolj vprašanje, ali je bolje vedeti pa ne nujno živeti dobro, ali pač nevedeti in dobro življenje. To ostane vsakemu posamezniku, da odgovori.
  Na vsak način se pa strinjam, da so vprašanja teh domorodcev popolnoma na mestu. Zahodni človek pač misli zase, da ima vse in da vse ve in da je njegova kultura/civilizacija nekaj najboljšega. Pri temu se zelo moti.

 3.   enpassant pravi:

  snakekan ….če bi gledal oddajo in komentarje Hulija …bi se zamislil. Mi smo popolnoma odvisni in obrmenjeni s to tvojo tehnologijo, ko oni samo plešejo in se zabavajo.Z ničemer niso obremenjeni in mi tako živimo samo 20 dni na leto na dopustu ČE??
  Seveda morš stopiti iz svojih razvad, da vidiš realno. Obenem omenjam da živijo biotično in simbiozno, ko mi podiramo ravno to dvoje.???
  Lp

 4.   snakekan pravi:

  Ne vem, kaj točno si gledal, ampak predvidevam da “obratno raziskovanje” ali kakorkoli se že imenuje, kjer domordce popeljejo v sodoben svet. In par teh epizod sem si pogledal. Drugače pa, če že tako zelo praviš, da smo obremenjeni s tehnologijo, očitno tudi ti nisi kaj dosti boljši. Po tri poste na dan, to ni glih za neke osebe, ki živijo simbiozno – razen seveda, če si najdel simbiozo s silikonskimi čipi v svojem računalniku. Kot sem že napisal: nič ni črno-belo. Ni tistih, ki živijo v popolni simbiozi niti ni tistih, ki živijo v popolni antisimbiozi. So samo vmesna stanja, pa še ta so popolnoma relativna oziroma odvisna od gledalca.

 5.   enpassant pravi:

  snakenan ….še bolj preprosto je. To kar koristim mi je vsiljeno s tempom in sitemom, če ne koristiš, še težje preživiš. Seveda ti tega ne morem dopovedati, če tega ne vidiš in čutiš. Sem otrok časa, ko smo se po koruzi, žitnih poljih podili, kopali v Paki in Velunji, rabutali črešnje, in tekali po gozdovih in pitje vode iz izvirov… Kopanja ni več, koruze tudi ne …žito redko in v gozdovih nevarni ceki, ko črešne nikogar več ne zanimajo in vode izvirne ni več…
  LP

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !