****

… ta je od vseh rib najbolj onesnažena, s stežkimi kovinami …za njo so morski pes,  in vse ostale roparice…

To trdi Anton Komat, ki  je neodvisni raziskovalec, pisatelj, publicist in tudi avtor nekaterih prispevkov. Objavil je na stotine člankov, je scenarist in voditelj TV-filmov in radijskih oddaj, predavatelj in varuh narave.O tem je pravkar predaval na faksu v Ljubljani.

…Baje samo še bivše komunistične države, kot mi …tako vneto  jemo tunine konzerve, dočim stara Evropa, nasploh zahodne države … že dolgo ne uživajo teh rib.Tudi cene teh rib nenehno padajo in so stalno v akciji popustov, čeprav je ena najboljših rib, pa je vseeno ali je plava, rumena …

Zadnjič sem gledal oddajo, kjer so trdili naši strokovnjaki ( ZIRS) , ki so vse Tune preverjali v    kakovosti, oziroma prisotnosti težkih kovinin, ter  zatrdili, da vse niso sporne, oziroma, da je bolje kupovati malo dražje ( se spominjate reklame za RIO Tuno)Tune, ker je bolj izbrano in kvalitetno meso iz manj onesnaženih koncev?

Dodali so še, da so naše Tune … iz našega  Jardana in nasploh iz Sredozemskega morja  najbolj onesnažene, vendar nas naj ne skrbi, ker se večina nahaja v izvozu??

…ter  iz Japonskega morja, Tajske, Antartike, dočim  iz  Oceanov niso tako sporne, oziroma v normalah dovoljenega.

Anton Komat pravi, da so itak vse ribe sporne, le da neroparice, kot Oslič, Sardele, Girice najmanj  … Se pravi višje, ko riba je na prehranski verigi, bolj strupena je.

Naj se nihče ne čudi, če razen vseh naših fekalija iz rek v morje izlivamo še vse možne odpadke kemično biloloških strupov, kot tudi fosilna in vse mogoče ostanke predelanih kovinskih odpadkov, kislin.Vse se steka v morje in nazaj v naše drobovje.

Pa kaj nas briga, če imamo zdravnike in farmacevte … če sem malo ironično piker.

Ne verjemite nikomur in nobeni reklami, ter se sami informirajte o vsebini, ki jo dajete v usta, kajti prehrambena industrija meče ogromne vsote denarja za reklame, pozitivna mnenja …v katera so dobičkarsko vpete VSE odgovorne institucije, ki bi nas morale ščititi in osveščati, tudi medicina…

Prav tako ne nasedajte na vse te mlečne bakterijske produkte, ki vsebujejo vse drugo, kot pozitivne koristi za naše zdravlje, homogolizirano mleko je mrtvo, med jogurti se nahajajo naftni derivati za aromo in kostna moka za maslinast okus. Če še lahko sploh komu verjamemo …so ekološko in Bio pridelani produkti, ki so  saj nekako pod kontrolo s specifikatom kontrole, pa ne vse … se je treba res zavzeti v informiranju …in internet je bogat z vsemi potrebnimi informacijami, na žalost pa je bolj dostopen mladini, dočim  starejši, moje generacije … se upirajo posluževati se z računalnikom, obenem pa tudi nimajo jajc za korenite spremembe, ki so potrebne korenitega  odrekanja:… rajši verjamejo v moč goveje juhe in Dunajskih zreskov, čeprav praviloma potem uživajo še Rupurut za nadležno kislino, ki se ob takem zaužitju sproži, da ostalih težav, ki se kasneje razvijejo do samih rakov ne omenjam…


Povzeto iz revije Mladina:

od Antona Komata zapis;

…V energetski krizi se vsaka sprememba takoj reflektira v hrani. V zadnjih nekaj mesecih se je obseg ladijskega prevoza hrane med celinami zmanjšal za 40 odstotkov. Razpada globalni prehranski sistem. To je alarm.

Lani sem govoril s kirurgom, ki mi je rekel, da operira samo še defektne lulčke, toliko je tega. Prav bentil je. Ko sem ga vprašal, ali ve, zakaj je tako, ni vedel. Mlad kirurg ni vedel za problem hormonskih motilcev, ker mu tega na faksu ni nihče predaval.

Namesto da bi delovali preventivno in rekli, da bomo vsaj v šolah in vrtcih zagotovili biotsko hrano, saj imamo nekaj tisoč sonaravnih kmetij, je kmetijsko ministrstvo naredilo vse, da bi jih ne bilo več. To je tragedija.

Grem v ribarnico in imam na izbiro sardelo, osliča in tuna. V prehranski verigi oslič je sardelo, tun pa osliča. Če je v sardeli enota toksina, jih je v osliču desetkrat več, v tunu pa stokrat.

Vprašanje vodne varnosti je vprašanje nacionalne varnosti. Nacionalna varnost niso samo vojska, policija, tanki in patrie, ampak predvsem pitna voda, rodnost prsti in genski viri.

Čakajo nas hudi časi in nihče se ne bo več zavzel za nas, če že ne bo dobro preplačan … torej bo treba zopet sprožiti zaspano  intuicijo in ukrepati preventivno, da ne pride to operative…

 • Share/Bookmark


7 odgovorov v “Nikakor ne jejte ribo Tuno …”

 1.   Don Marko M pravi:

  uh Aco, zdaj si me pa čisto zmedel….dve leti sem te bral in si privoščil s tabo nekaj (ne)argumentiranih “fajtov”, ko si razlagal, da je vse, razen vegetarijanstva, zgrešen način….zdaj mi razlagaš, da je sodobno vegetarijanstvo že na stopnji, ko povzroča hude bolezni, vključno z morsko hrano…..sorcy, ampak tokrat bom pisal tistemu zgoraj, da mi prevede, kaj sploh še lahko jem…. :cool:

 2.   klotilda pravi:

  Veš, kako smo včasih rekli? Ko voda preskoči pet kamnov je spet čista. In sem pred pribljižno petnajstimi leti ta rek preizkusila z našo Savo. Od pol kozarca na videz bistro čiste vode sem se zastrupila, da so me komaj še enkrat “skup spravili”. Od kod naj bodo potem ribe neoporečne – še pri izvirih, če bi bile, ne bi mogli trditi tega – kako šele za morske.
  LP M.

 3.   enpassant pravi:

  marko …nekdo si mora prizadevat za drugače, bolje, če ne bo še slabše.Kot pes laja brez veze, pa vseeno koga v namenih zmoti:)
  Vse je v kurcu, pa se zato ne bom kurcu odpovedal;)
  lp
  Marko
  ( glede kartic, sem dobil karteskozo:)) )

 4.   Dajana pravi:

  aaaaaaaaaa Pa to je še edina stvar, ki jo jem. :cry:

 5.   enpassant pravi:

  na žalost tudi moja, do pred kratkim. Je pa baje najboj strupeno, od vsega, kar se na tržišču za hrano dobi, je dejal Komat na predavanju.
  lp
  ac

 6.   Dajana pravi:

  Kaj pa naj jem namesto tega????

 7.   enpassant pravi:

  Dajana …stročnice, kot fižol, (na tržnicah ali doma) grah menda tega še ne špricajo. Res je teško sestavit vse dnevne obroke v naravnih okusov, san se zanašam na bio pridelavo in nam je glavna hrana riž, fižol …makaroni z zelenjavo (bio) pica isto.Sedaj bo kmalu vsak dan regrat na meniju v ogromnih količinah.
  Dejstvo da ena Avstralka živi že 17 let samo od kozmične energije (sonce) in pitja čajev pove da itak jemo preveč. Na Kubi je moj stanovanjedajalec imel v hladilniku veliko posodo golega riža in samo to jedel nekaj žlic na dan razen kako sadje, ki ga je tam dosti in ga nihče ne obira. na salate dajejo samo limono in nič olja. Od držav dobijo vreče fižola, riža in to je vse. Nihče ni lačen in ne sit. Večina njih je že 50 let vege, ker mesa in farm praktično sploh ni.Imajo pa redno sonce morje in zabave.tam nisem pogrešal hrane kot jo mi depresivni doma.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !