****

… napovedujejo nadležne ose, ki jih je letos neverjetno polno, da ne moreš uživati nobeno sadje, če se ne zapreš v stanovanje z mrežami na oknih.

Ni pa sršenov na spregled, niti enega, kot sem bil okupiran z njimi leta 1999, da so si na mojem (takrat sem bil še samec;)  ) podstrešju izdelale ogromno gnezdo dolžine 50 cm od stropa navzdol viseče. Ne bi me motilo, kot tudi sami sršeni ne, ker so bili povsod in tudi sedeli na meni in če nisem odreagiral se nič ne zgodi, če bi nenehno ne kapljalo nekaj smrdečega iz gnezda in ker je hiška lesena se smrad in zvok prenaša povsod po njej in težko najdeš od kot sploh prihaja. Ogabno je smrdelo.

Enkrat sem namerno bil zloben in izzival da me piči, ker sem želel videti, kako močna bo reakcija in bolečina. Nič posebnega, še otelko mi ni, le malo peklo.

Sprva je moj prijatelj v komplet motorski opremi s čalado na glavi in rokavicami dobesedno odtrgal sršenje gnezdo in v spremstvu ponorelih os vse skupaj vrgel v kamin v katerem je gorelo.Kruto, taki smo ljudje, če nas nekaj moti.Ni bilo dolgo in še pred zimo in so sršeni zgradili novo gnezdo zraven prejšnega.Tokrat mi nekdo svetuje sprej s katerim sem posprejal samo enega sršena na terasi pri luči in ta je to prenesel v svoje gnezdo in vse okužil.Vsi z matico vred so popadali na tla podstrešja.Hud strup za masovne poboje me je šokiral. Človek je monstrum za iztrebljanje živali, človeka in nasploh vsega živega.

Tisto leto leta  1999 …leto sršenov je bila zima ena najhujših zadnjih 20 let, saj tukaj na mojem koncu priVvelenju na višini 500 metrov.Bilo je skoraj 30 stopinj pod ničlo in nikakor ni popuščala do konca marca. Podobna,  in tudi s sršeni je bila leta 2003, se mi zdi.

Torej  so moje praktične izkušnje, da ose napovedujejo hujšo zimo in sršeni skrajno hudo. Teh drugih sreča letos ni.

In kako se znebiti nadležnih os?

Kozarec z vodo razredčenega soka (bio) dajte nekam (ali celo več teh) in ose dobesedno hodijo ena po drugi in se kmalu napolne kozarec z njihovimi trupli.Posebej sem pazil, da ne pride vmes čebelica in po nekaj dneh žalosten ugotovil da čebel sploh ni na spregled.Razen človeka … največjega sovražnika današnjih dni za čebele in obenem največjega izkoriščevalca njihovih pridelkov…so tudi čebelam  največje sovražnice ravno ose. Morda jih  zato ni blizu na spregled, čeprav so zadnja leta nasploh redke, itak vemo zakaj.

Skratka pravi pomor os je v nastavljenih kozarcih v katerih delajo samomor v turbo navalu.

Imam slabo vest, kljub temu da so mi otroke že štirikrat pičile preden sem se odločil za njihovo smrt. Namreč vedno trdim, da je VSAKO življenje vredno mojega.

Ok to morijo ne počnem zaradi sebe, pač pa otrok, ki se bojijo ven na dvorišče zaradi teh nadležnih os…

… Če moje napovedi držijo, bomo pa videli.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !