****

Zadeva je krasna za otroke, starše pa manj in se že po Velenjskem forumu razburjajo s kritičnimi  komentarji, da se je skomercializiral njen prvotni namen.

Sva bila z mojo drago in  najinima dvema nadgradnjama, otrokoma in tisti rooler cirkus ob festivalu je res moteč za uboge otroke, sploh, če starši nimajo denarja za stran metat.

Otroci so se jezili, drli, tepli s svojimi starši, da jim naj plačajo vse mogoče gibajoče se naprave s polno blščečimi, barvnimi, privlačnimi lučkami, ki zlobno dražijo in vabijo.

Tega otroškega drenja in negiranja staršev je bilo povsod v zraku, saj otroke nisi mogel ustaviti samo z enim ali dvema rundama na zabavnih zadevah.Da bi pa vse probali … se pa spufa še kak naš prestižni poslanec:)

…pa prodajni štandi, oziroma stojnice z raznimi posladki, okraski,  izdelki … vse to je odveč  in za otroke preveč vabljivo  in starše razumljivo jezi.

Nekateri so zlobno komentirali, da …zakaj jih pa tja peljete, če vas moti … no ta je še najbolj kruta, da se otroku tam prisotnosti ne omogoči, da ne doživi Pikine priložnosti!??

Kot so  nekateri  bolj razumno komentirali …  je vse največ odvisno od same vzgoje otrok in ravno tukaj se pokažejo vse slabosti, ki so jih sprožili starši s svojim preteranim razvajanjem, namreč, če je otrok razvajen,  so ga same želje in zahteve in mu večjemu ni več moč dopovedati, da tokrat pa ne gre.

Seveda sta tudi najina spogledovala po luna parku, vendar nista težila, ko sva jima dala razlago, da tem vrtečim zadevam ne zaupava in se bojiva zanju, da pride do nesreče, kar se tudi dogaja.

Sreča tudi da nimata rada višine in noro sukane zadeve, kot tudi gužve ne.Ju je pa mal skelelo, bolelo pa ne:)

Kdo preverja varnost teh gibajočih in letečih naprav?

Seveda gre skrb predvsem za zastarelost materijalov, ki se z leti razen same obrabe vsega, še popuščajo materijali v trdnosti.

Poznam kolega, ki je imel podobne  naprave v manjšem obsegu in sem bil zraven, ko je sam improviziral napake in okvare in upal da bo delovalo.Je rekel. da jih odgovorne “boli” če dejajo samo, da plačaš zahtevano.Njemu je že odtrgalo eno šalico od kave v kateri je sukal otroke, sreča pa ni bil nihče v njem, ko je ta letel iz svoje aksialne orbide.

Delavnice so super in  luštno je gledati otroke, kako radi vneto ustvarjajo rokodelstva.

Sedeli smo tudi v indijanskih šotorih ob ognjišču nad katerim se je kuhala juha v bakrenem kotlu. Ker je bil nizek pritisk (oblačno vreme) se je dim nizko vlekel, nemesto da bi izhajal na vrhu šotora, kjer ima odprtino za ta namen, zato nismo bili dolgo v tej romantični sferi.Sem pa prepričan, da smo se od Indijanske filozofije biotike naprej … se  izgubili v digitalnih elementih.

Seveda je preveč potencialnih dobičkarjev prisotnih na tem otroškem dogajanju, treba pa vedeti, da te zadeve zahtevajo velike stroške in le tako se denar odsuče, da se shodi z manj minusa.

Ko sem še z našim klubom motoristov sodeloval na pripravah za podobno fešto … zbor motoristov, me  je tudi motilo, da so eni imeli profit od tega, vendar, ko ti niso več prispevali svojo prisotnost,  je to dogajanje hitro zamrlo in klub razpadel. Ljudje hočejo, da jih odiraš, če se že zabavajo.

Vse pohvale organizatorjemm in predvsem samem županom, ki vsako leto omogočijo otrokom to srečanje s priljubljeno Piko Nogavičko.

Tokrat je bil priložnost v najširšem smislu, za otroke vsega sveta, da se je morala Pika naučiti še nekaj prijaznih besed v tujih jezikih :)

 • Share/Bookmark


2 odgovorov v “Pikin festival v Velenju…”

 1.   AndrejM pravi:

  Enkrat pred leti bili na festivalu in…preveč skomercializiran, povsod se nekaj prodaja in tudi otrok, ki ni razvajen, pač teži. Psihologija prodaje, če kdo ne ve, otrok zna prodati svoje ideje in želje staršem bolj kot najbolj vsiljivi prodajalci bugiribe. Je pa verjetno res, da tisti nadležni prodajalci dajo organizatojem kakšen dodaten cekin, da potem zadevo speljejo.

  Smo pa bili letos (mislim na začetku poletja, enkrat junija) na eni zadevi v Laškem. Pisani balon je bilo ime prireditvi. Prisrčno, z odličnim čarovnikom, kul organizatorji in otroka sta nekaj ur res uživala. Upam, da se zadeva ne bo skomercializirala in da bodo šli naprej po tej poti, ker so bili ODLIČNI.

 2.   enpassant pravi:

  Zanimivo AndrejM… prej ali slej se bodo, vedno se začne srčno in konča materijalno, tudi v ljubezni;) :)
  lp
  ac

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !