***

Verjetno in zato obstoja razumna razlaga.Bom probal opisati vzroke za tak odziv;

…ta nestrpnost izhaja iz nas veganov, ker v reklamah, kosih mesa v mesariji, slikah klanja, odiranja, kolin … to vse nas deprisira.

Pravzaprav ponorimo zaradi sebe, svoje slabe vesti, ker smo tudi prej, bili  tako ravnodušni, nezavedni.Mislite da je kar tako lahko,  po nekaj desetletji nehati jesti meso, je to afnanje, protest iz zajebancije?

… Ne to je višje spoznanje nesmisla, oziroma prisotnega smisla, da mora žival umreti za našo hrano in še ob trditvi, da je to nujna potreba za naše zdravje??

Hrane je danes tolk vrst, tudi z vsemi zmesmi, ki so v živalskih “dobrinah”. Dost bolj pestro je, če kombiniraš, zajemalko krompirčka, riža, fižoleka in zaliješ z gobovo omako, pa žganci, ješpren, kuskus, zelje, grah, testenin je iks sort, tudi iz riža, koruze … resnično ne vidim potrebe po ubogi živali in tudi po obroku ne tišči kot po mesu, ker ne tišči lahko dodaš še solate, peciva, kompote … žival pa naj živi svojo že itak kratko življensko dobo ob svojih mladičih, morda le zaradi mleka, sirov … če že moraš uživati živalske maščobe.

Ta reakcija nemsesojedov na mesojede … to je naš psihični sidrom, kot pri  borcih iz Vietnama, ko so jih doma tepli, ker so se uprli nesmiselni vojni…

Vsak nemesojed nosi v sebi to nervozo in želi dopovedati drugim, da naj podobno spregledajo, gre za pomoč in ne hudobijo. Namreč skoraj nihče se ne rodi vegan, to postane, večina iz humanih razlogov, kot so to počeli že prvi filozofi, znanstveniki, umetniki … pa jih ne bom našteval, vedite pa,  da gredo vse kritike tudi nanje, ki jim nismo do kolen.

Sam sem, preden sem se spreobrnil, pozanimal za počutje teh ljudi, sem jih na tiho občudoval in niti slučajno se prepiral z njimi, ker sem verjel, da sam tega ne zmorem. In res te v to nihče ne prepriča, če se v tebi samo nekaj ne premakne, to je dejstvo.

Mislim, da nihče ni nehal zaradi drugega, zagotovo je ta odločitev subjektivne prirode. Res pa so otroci, ki sami brez povoda in nagovora ponehajo in se dobesedno uprejo jesti meso.

V Ljubljani sta že 20 let dva (najmanj, za ta vem) vrteca nemesojedih otrok. Ne upajo se javno izpostavljati, verjemite, da jih strokovnjaki, posebej medicina nenehno opazuje… in rezultati so neverjetni v pozitivnem smislu, pa ne bom podrobno razlagal, ker bi spet vzdignil cunami nestrpnosti.

http://www.mladina.si/96698/eko-vrtec/

 • Share/Bookmark


5 odgovorov v “Vegani bolj nestrpni ?..”

 1.   Rado pravi:

  Enpassant,
  tvoje (vaše) veganstvo me pušča hladnega, Tudi tvoja (vaša) morebitna nestrpnost do mesojedcev me pušča hladnega. To je vaša zadeva!
  Dejstvo pa je, da precejšen del vaše “ponudbe” ni zame in najbrž za tudi za mnoge ne.

  “krompirček, riž, fižolek, pa žganci, kuskus, testenin je iks sort, tudi iz riža, koruze, pecivo”
  Živila, ki jih omenjaš so nosilci visokega glikemičnega indeksa, ki sproža divje delovanje pankreasa. Na dolgi rok lahko takšno izčrpavanje trebušne slinavke vodi v diabetes. Da o poškodbah na notranjih stenah ožilja ne govorim. Visokoreaktivna živila v navedku namreč “delajo luknjice” v ožilju, kar kliče holesterol za sanacijo. Dalje, da o ne govorim o celiakiji pri mnogih ki so alergični na gluten, ki je v večini žitaric. Če pa že nimajo celiakije imajo pa imajo v telesu, zaradi alergena glutena vsaj pritajena vnetna stanja .

  Sorry Enpassant. Tvoj jedilnik ni zdrav!

 2.   enpassant pravi:

  Rado …pri 63 letih nimam nič od tega, seveda, če bi se nažiral je to res … ne bom ti našteval posledice mesnih jedi, ker gre pri tebi bolj za beg od realnosti in dejstvo zasvojitve in so zagovori, kot pri marahuani, ki je tudi zdrava. Ti bereš zadeve, jaz jih živim. Preskočil si da sem bil 40 let mesojed … ti pa nikoli vegan, torej ni tvoje znanje iz tvoje empirije-izkušenj, doživljanj, zato govoriš na pamet. Veš vse kar pišem sem pravzaprav tudi doživljal na sebi, tako da ne bluzim v prazno :(
  Lahko se dobiva in greva biciklat, na motor, ali laufat :) … zbudi se ali pa spi naprej, ne pa mene silit nazaj …spati s tabo :) lp ac

 3.   lordwales pravi:

  Čez dober goveji šnicel s omako ga ni, mi dol visi to veganstvo.

 4.   Rado pravi:

  enpassant,
  nič te ne onejujem v tvojem veganstvu. Ti kar po zelenjavi, kolikor te je volja.
  Zelenjava je zdrava!
  So pa probllematične žitarice. Brez dvoma.
  Nekatere raziskave kažejo, da je problematičen celo polnozrnat kruh! (tudi zaradi insekticidov s katerimi je tretirana žitna ovojnica).

 5.   enpassant pravi:

  Itak Rado, prvo pravilo je jesti čim manj (imam 68 kg ) … pa naj bo karkoli, kajti na zemlji je čisto vse strupeno, le od doziranja je odvisna reakcija.
  … Čudno je, da nihče noče razumet, da mesa ne jem, ker je škodljiv ( pa je, sploh če se vsak dan bašeš z njim in salame sploh, ter dimljeno). Nenehno poudarjam, da ni fer jesti meso živali … ker jemo sesalce, naš, svoj rod, ki čuti vse podobno kot mi, čeprav tega ne zna izraziti s poezijo :) … ne jem, kar prosi z očmi in gre v objem.
  … To je glavni vzrok, … z drugimi se bolj tolažim, čeprav gojena žival ne vrača kolikor poje, popije, in onesnažuje okolje.
  … Zanimivo, da je dadnes normalno, da nismo več kanibali, zakaj je težko sprejeti naslednjo stopnjo zavedanj ?? :)
  lp ac

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !