***

Že leta vem in ne kupujem ničesar Italijanskega, že njihov riž me zmede ker ni nikjer riževih polj, za čebulo, česen(obsevano na rentegenu) in še marsikaj … že dolgo  vem, da uvažajo iz Kitajske, tole je tudi zame šok.

Ne kupujte mozzarele, paradiznika, testenin itd., ki prihajajo iz dezele Kampanije (Napoli in okolica)!
Ne vem, ce se je o tem kaj dosti pisalo in govorilo v slovenskih medijih. Gre za grozljive podatke.

Leta 1996, to je skoraj pred 20 leti, je neki mafiozo pred sodiscem v podrobnosti razlozil kako in kje je mafija zakopavala vsemogoce odpadke, tudi zelo zelo strupene.
Razne industrije iz cele Italije in tudi iz inozemstva so vozile svoje tovornjake polne nevarnih odpadkov proti jugu Italije, kjer so jih prevzela mafijska podjetja. Namesto da bi te odpadke unicili tako kot je treba, so jih enostavno zakopali! Izbrali so najrodovitnejse podrocje v okolici Neaplja, ki slovi po najboljsi zelenjavi, paradiznikih, sadju, mozzareli itd. Podrocje, kjer vidis obsezna polja velikih pridelovalcev in tudi na stotine malih kmetov, poljedelcev, ki tam zivijo od prodaje svojih  poljedelskih proizvodov.
Vsako noc je prispelo na desetine kamionov, tone in tone najbolj nevarnih odpadkov – azbest, laki, barve, tezki metali, ogromno odpadkov ki jih dnevno nagrmadijo bolnice, in kar najbolj vpije v nebo, tudi radioaktivni odpadki !!  Kamioni so izpraznili svoj tovor v izkopane jame, po vrhu so nalozili pol metra rodovitne zemlje in zjutraj je bilo videti “vse normalno”. Z radioaktivnimi odpadki so ravnali se bolj kriminalno. Namrec jame kamor so jih spravili, so bile globoke vec kot 30 metrov, samo malo nad podtalnico in jih potem zasuli. Naslednjo noc isto in tako vrsto let. Normalni prebivalci o tem niso vedeli nic, nadaljevali so s svojim zivljenjem, poljedelstvom, na zastrupljenem ozemlju so zidali  hise, sole, sportna igrisca, naselja so se sirila, a z njimi tudi vsa pogostejsa rakava obolenja, predvsem malih otrok. Ni druzine, ki ne bi utrpela izgube. Tisti, ki so sezidali hise na terenu, pod katerim so zakopani radioaktivni odpadki, zivijo kot na atomski bombi.

Mafioso je zelo natancno prikazal zemljevid, kje so ta ozemlja in predvsem kam so zakopali radioaktivne ostanke. Vendar je vedel le za delovanje “njegove” mafije. Teh kriminalnih organizacij je se mnogo vec in in o njihovem delovanju ni vedel nic tocnega, le opozoril je, da je ozemlje lahko veliko nekaj 100 hektarov ali pa na tisoce hektarov, kot pol Slovenije. V nevarnosti je okrog 5 milijonov prebivalcev. Opozoril je, da so najbrz napolnili tudi nedelujoce rudnike in odpadke potapljali tudi v jezera in morje.
In politika je za vse to vedela in veselo sluzila denarce skupaj z mafijo.

In med drugim je napovedal: Ljudje, ki zivijo tam, bodo v 20 letih vsi umrli za rakom !!!
In res umirajo, statistike povedo, da je stevilo obolelih in mrtvih veliko vecje kot drugod, posebno mali otroci. Grozljivo!

To je povedal leta 1996. In kaj se je zgodilo? Oblast, namesto da bi ukrepala, je molcala in spravila to pricevanje v arhive kot drzavno skrivnost !!!

Te arhive so pred nekaj meseci odprli in resnica je pricela prihajati na plan. Tudi razne neodvisne TV so pricele raziskovati in prikazovati dokumentarce iz tega podrocja. V nekem kraju so naredili  analize vode, ki jo ljudje dnevno uporabljajo zase in za zalivanje, in analizo paradiznika. Vse zastrupljeno, dalec nad dovoljenim. Dioksin, tezki metali, radioaktivnost. Pomeni, da je na marsikaterem podrocju ze zastrupljena podtalnica, iz cesar ni izhoda, uniceno, katastrofa. Ljudje, ki tam zivijo, nimajo izhoda. Kam naj gredo, kako naj nadaljujejo svoje zivljenje?

V Italiji je  zavladala panika in strah pred proizvodi, ki prihajajo iz podrocja Kampanije. Stanka in Tosja sta pred kratkim bili prav tam. Napoli – Caserta. To podrocje zdaj imenujejo Terra dei fuochi – ozemlje pozarov. To pa zato, ker odpadkov ne zakopavajo vec, temvec jih zmecejo na tla in zazgejo. Gorijo avtomobilske gume, azbest, odvrzeno pohistvo in obleke, vsemogoci industrijski odpadki, tezke kovine. Strupeni dimi se vijejo dneve in noci (tudi po 10 dni skupaj) nad glavami prebivalcev, ki jih vdihavajo. Kot v peklu.
Odpadke tudi zmeljejo in jih pomesajo med zemljo in potem prodajajo kot umetna gnojila, iz njih izdelujejo opeko za gradnjo stavb in asfalt za ceste. Kdo ve koliko his je zgrajenih iz teh opek in koliko cest je asfaltiranih in kdo ve kje vse!
Ali pa jih zavijejo v plasticne bale, ki jih zlozijo eno na drugo in pokrijejo s plasticno folijo. Na ta nacin so ustvarili visoke hribe odpadkov (pokritih), ki cakajo na svojo usodo, da jih bodo nekoc zazgali v sezigalnicah. A kaj ko so to strupeni odpadki, ki vsebujejo tudi arzen! In tudi te bale mafija velikokrat kar zazge, gasilci jih tudi po vec dni ne uspejo pogasiti. Scasoma se ta plastika poskoduje in iz lukenj curljajo na zemljo in pod zemljo  vsemogoci strupi. Sto metrov stran so n.pr. travniki, kjer se pasejo famozne bivolice (bufale),  iz njihovega mleka izdelujejo najboljse mozzarele. Ali pa vidis pod vznozjem teh “hribov”  sirne nasade jagod, jablan, marelic, paprik itd.
Prebivalci se naprej pridelujejo in prodajajo na trgih, a je prodaja neskocno upadla, ker je ljudi strah. Res da ni vsa Kampanija zastrupljena, a kako naj ves, ce proizvod, ki ga hoces kupiti ni prav iz tega podrocja.
Ze leta 2003 so nasli zastrupljeno mleko z dioksinom, o cemer so pisali tudi v Slo :

http://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CFAQFjAD&url=http%3A%2F%2F24ur.com%2Fnovice%2Fsvet%2Fdioksin-v-italijanskem-mleku.html&ei=u3LFUo20JYavygPdxYDoAg&usg=AFQjCNFEsfLio0cwmIc0XeVSuzljgLCYTA&sig2=V-dnfXEPc4HPLXqs4RCWzQ&bvm=bv.58187178,d.bGQ&cad=rja

Na Slo internetu sem prebrala, da menda te strupene bale zdaj vozijo v zazigalnico v Trst, kjer imajo velike probleme z zastrupljenim ozracjem. In ta strupeni zrak pride tudi nad Slovenijo:

http://www.google.it/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CDQQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.regionalobala.si%2Fnovica%2Fjedrski-odpadki-se-vedno-prihajajo-v-trst&ei=u3LFUo20JYavygPdxYDoAg&usg=AFQjCNELdyTzI6kPfzXtngtQf_vowdUnng&sig2=6VUftNOFZe3QY84l3l3EnQ&bvm=bv.58187178,d.bGQ&cad=rja

Jaz ne kupujem vec nobene mozzarelle, ne kupujem vec konzerve paradiznika, ki prihaja iz Kampanije, temvec le tiste, ki so pridelane na Siciliji in Lombardiji (dobra znamka je Pomì in Muti). Zadnjic sem kupovala krompir in orehe, a ko sem na ovitku  prebrala, da prihaja iz podrocja Neaplja, seveda nisem kupila. Bodite pozorne na napise na embalazi!
(Mimogrede, veliko paradiznikove mezge v tubah je menda narejeno iz kitajskih paradiznikov, ki na veliko prodirajo v Evropo, cisto poceni, ker so brez davkov).

Mafiozota zdaj veckrat povabijo na razne tv oddaje in mu ocitajo, da je v vseh teh letih molcal. A odgovarja, da je vse kar je vedel ze povedal pred tolikimi leti in da je torej odgovornost drzave in oblasti, ki bi morale ukrepati in obvescati. A tudi zdaj drzava ne naredi nic, razen da so zaceli pocasi analizirati nekatera polja, ki so jih ogradili in na katerih je zdaj prepovedano vsako delo. Kmetje ne vedo kako in kam, imajo zrele pridelke, ki jih ne smejo prodajati, a drzava jim financno ne pomaga cisto nic.
Po njegovem mnenju (in po mnenju vseh, ki imamo se nekaj zdrave logike) bi drzava morala po hitrem postopku najprej izvesti natancno preiskavo, da bi ugotovili katera ozemlja so zastrupljena,  visino zastrupljenosti teh podrocij in jih bonificirati. Zaenkrat vedo, da je teh ilegalnih zakopavanj najmanj 800. A jih je sigurno se dosti vec. Ze samo zbiranje podatkov naj bi stalo vsaj 20 milijard, kaj sele bonifikacija. Evropa je namenila nekaj 100 milijonov v ta namen, skoraj nic, a se vsi bojijo, da bo tudi to koncalo v mafijskih rokah, torej v tistih, ki so to katastrofo povzrocili in bodo bonificirali “na svoj nacin”. In verjetno bodo politiki na koncu spet vse pospravili pod preprogo in se ne bo naredilo nic. Prava katastrofa!

Prebivalci teh podrocij so zaceli stavkati, prisli so v Rim pred vladne palace, zahtevajo pravico do zivljenja otrok, tistih, ki so se zivi. Mlade mamice, ki so izgubile svoje malcke so zbrale 150.000 slik, ki so jih poslale predsedniku drzave Napolitanu s prosnjo za pomoc. Nobenega odgovora. Najvecji absurd, ki ga drzava skriva, a je prisel na dan je, da je bil notranji minister v tistih letih, prav sedanji predsednik Napolitano !!! in je torej vedel in prikril, a seveda ne samo on.
Predsednik je, tako kot vedno, pricakal Novo leto v Neaplju, ker je od tam doma, protestniki so ga 4 dni cakali na ulicah, da bi ga vprasali kje je bil ves ta cas. Pa se ni prikazal, niti reagiral na kaksen drug nacin.

Tudi papezu so poslale slike s svojimi otroci v narocju. Mala deklica mu pise: “Sveti oce, sem majhna deklica, ki gre danes k obhajilu. Moja zemlja je zastrupljena, nocem umreti, pomagaj mi!”

Edino kar je drzava konkretnega naredila je, da so pred kratkim sprejeli zakon, da je zakopavanje strupenih odpadkov nedovoljeno in kaznivo dejanje, zaradi cesar gres lahko v zapor za nekaj let. Ocitno je bilo prej dovoljeno. Noro!

Kar sem vam napisala ni kriminalni roman niti film. Je ena totalna groza, srhljiva in nerazumljiva. Je samo ena od slik katastrofalnega unicevanja zemlje in lastnih prebivalcev in posastne brezobzirnosti in indiference tistih, ki bi to morali prepreciti oz. v tej situaciji pod nujno popraviti kar se da in nuditi pomoc ubogim ljudem. Vendar ne obstoja noben resen nacrt resevanja tega podrocja, izgleda da je skoda tako velika in nepopravljiva, da ni vec izhoda in vrnitve. In pozari se nadaljujejo.

Mediji o tem porocajo zelo malo, imajo tak nalog. O neprijetnih stvareh se v Italiji ne sme veliko pisati. Ne boste verjele, da moj Blaz, Gasper in Federica, ki nimajo veliko casa za spremljanje tv oddaj in citanje casopisov, o tem niso vedeli popolnoma nic, sele jaz sem jih pred kratkim seznanila o tem.

Nasa uboga zemlja, kaj so naredili iz nje in to v tako kratkem casu. Jaz sem velikokrat zares obupana in pesimisticna, zaskrbljena za zivljenje nasih malih vnuckov, ki bodo bombardirani z vseh strani z vsemogocimi bombami.

Mogoce boste mislile, da pretiravam, a je na zalost to le kratek opis. Zadeva je veliko vecja in kompleksna, tukaj so lazi, prikrivanja, podlosti, s cimer je povezanih neskoncno stevilo cloveskih tragedij, katerim se ne vidi konca…..

Zato vas upozarjam, ko kupujete preberite poreklo produkta, od kod prihaja in gdo je proizvajalec. Kupujtge produkte iz vaše države in vaše okolice, kar že tudi v zadnjem času prakticirajo Nemci.KOt zanimivost lahko dodam še da sem isti sistem zakopavanja in posutja zemlje, ter nanjo saditev sadja videl na Kanartskih otokih. Pomaranče, banane, mardanine … to je vse gojeno na odpadih.

Italijani so si prvi zastrupili svoje morje in živež v njem …sedaj pa še tole :(

Druga zanimivost, ki je hudo kontraverzna na dejstva, ki jih beremo in vidimo tukaj … je, da so Italijani prvi v Evropi po gojenju BIO prehrane ??? Bog nam pmagaj!  :(

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !